”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana”. Tässä Jouluevankeliumin kohdassa ’verollepano’ tarkoittaa väestölaskentaa. Ensimmäisen joulun aikaan maapallon väkiluvuksi olisi saatu noin 250 miljoona. Jeesus oli yksi 41 000 joulupäivänä syntyneestä lapsesta. Joka toinen näistä kuoli ensimmäisen elinvuotensa aikana. Ne, jotka säilyivät hengissä, elivät keskimäärin 35-vuotiaiksi.
Maailman väkiluku on tänä jouluna 6,4 miljardia. Arvioiden mukaan tulevana joulupäivänä maailmaan syntyy 378 000 lasta. Joka kolmas lapsi syntyy Intiassa tai Kiinassa. Suomalaisia näistä odotetun joulupäivän vauvoista on noin 150. Suomalaisesta yltäkylläisyydestä nauttiessa on hyvä muistaa, että yhdeksän kymmenestä Jeesuksen syntymän juhlapäivänä maailmaan tulevasta lapsesta syntyy alikehittyneissä maissa. Suomessa tänä jouluna syntyvä lapsi voi odottaa elävänsä keskimäärin 79-vuotiaaksi. Intiaan syntyvän lapsen odotettu elinikä on 62 vuotta ja afrikkalaisen kymmenen vuotta tätä vähemmän. Afganistanissa tilanne tänään on lähestulkoon sama kuin Jeesuksen ajan Roomassa.
Vaikka keisari Augustuksen jälkeisistä ajoista moni kuolemaan johtaneista vitsauksista on voitettu, on uusia ihmisen elämää ja hyvinvointia uhkaavia uhkia ilmaantunut. Tällä hetkellä maailmassa elää yli 2 miljoonaa lasta, joilla on HIV/AIDS. Pelkästään tänä vuonna HIV-tartunnan saa 650 000 alle 15-vuotiasta lasta. Erityisesti köyhimpien maiden vähävaraisiin perheisiin syntyvä lapsi menehtyy edelleen järkyttävän usein. Äärimmäinen köyhyys ja sen seurauksena jatkuvat terveysriskit uhkaavat päivittäin niitä 1,3 miljardia ihmistä, joiden on tultava toimeen alle yhdellä dollarilla päivässä. Joulukuusen sähkökynttilöitä ihaillessa on hyvä tietää, että kaksi miljardia ihmistä viettää tätäkin joulua ilman sähköä.
Ajatellaanpa joitakin viime aikojen uutisotsikoiden köyhimpiä kansoja. Irakissa puolet vauvoista syntyy tähän kylmään maailmaan koulutetun kätilön auttaessa synnyttävää äitiä. Haitissa joka neljäs ja Etiopiassa vain joka kymmenes äiti on vastaavassa tilanteessa. Sudanilainen perhe menettää vastasyntyneen lapsensa vuoden kuluessa yli 20 kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin suomalainen perhe. Etiopiassa ja Irakissa lapsikuolleisuus on 30 kertaa ja Afganistanissa yli 50 kertaa suurempi kuin Suomessa. Näiden kansallisten keskiarvojen takaa paljastuu julma todellisuus, joka koskettaa miljoonia perheitä tänäkin jouluna. Moni köyhimmissä maissa syntyvä lapsi kohtaa edelleen maailman uskomattomalla tavalla samanlaisena kuin Jeesus-lapsi 2000 vuotta sitten.
Nälkä ja ahdinko ovat näköetäisyydellä myös täällä Washingtonissa. Vaikka synnytysolosuhteiden ja lapsikuolleisuuden osalta tilanne on hyvä, elää kaupungissa yli 15 000 lapsiperhettä köyhyysrajan alapuolella. Lapsia näissä perheissä on yhteensä 40 000. Surkeat kotiolot näkyvät myös kouluissa. Kaupungin koulujen oppilaiden oppimistulokset koulussa ovat neljänneksen koko maan testikeskiarvoja heikommat. Samaan aikaan kaupungin johtajat kiistelevät siitä, mihin osittain verodollareilla kustannettava yli 400 miljoonaa dollaria maksava pesäpallostadion tulisi rakentaa.
Miten suhtaudumme seuraaviin lukuihin: Miljardi ihmistä viettää tätä joulua ilman, että osaa lukea kirjaa tai kirjoittaa oman nimensä. Yksi sentti jokaisesta aseisiin kulutetusta dollarista olisi riittänyt järjestämään koulupaikan jokaiselle maailman lapselle tähän jouluun mennessä – mutta niin ei ole käynyt. Arviolta 4700 lasta kuolee turhaan tulevana joulupäivänä, koska maailman hallitukset eivät ole onnistuneet köyhyyden vähentämisessä. Suomalainen jouluna syntyvä lapsi voi odottaa käyvänsä koulua yli 17 vuotta – neljä kertaa kauemmin kuin Burkina Fasossa tai Nigerissä syntynyt.
Meidän jokaisen tulevaisuus riippuu siitä, millaiset kasvamisen ja oppimisen mahdollisuudet annamme tänä jouluna syntyville. Liian harva meistä muistaa ajatella niitä lapsia, jotka elävät omien perheidemme ulkopuolella. Useimmilla meistä ei ole aavistustakaan siitä, kuinka monta lasta maailmaan syntyy pian alkavan uuden vuoden aikana (arviolta 140 miljoonaa). Ymmärrämmekö millaisissa olosuhteissa nämä lapset joutuvat elämänsä alkutaipaleet kulkemaan (125 miljoonaa ensi vuonna syntyvistä syntyy kehitysmaissa)? Tietämättömyys on liian yleistä. Tämä kummastuttaa siitäkin syystä, että keisari Augustus keräsi tietoa näistä samoista asioista jo 2000 vuotta sitten.
Luukkaan sanoma kertoo suuresta ilosta: ”Ja hän synnytti pojan, esikoisensa.” Kun tänä jouluna hiljennymme juhlimaan tätä kahden vuosituhannen takaista syntymää, on meidän samalla muistettava tuohon tapahtumaan sisältyvä lupaus, joka koskettaa jokaista tänä jouluna syntyvää lasta. Ihmiselle on annettu järki tulkita todellisuutta lukuina. Joulu on sopiva aika pohtia edellä esitettyjä tilastoja ja samalla päättää mitä toivomme kaikille niille 378 000 maapallon lapselle, jotka syntyvät tulevana joulupäivänä.