Juuri ilmestynyt World Development Report on omistettu nuorten näkökulmalle tulevaisuuden kehityskysymyksissä. Raportissa todetaan jo ennestään tunnettu tosiasia, että kehitysmaiden talouskehitys riippuu olennaisesti nuorten osallistumisesta koulutukseen sekä tarjolla olevan koulutuksen laadusta. On turvallista väittää, että suomalaisen yhteiskunnan nopea kehitys ja taloutemme kansainvälinen kilpailukyky ovat pitkälle opettajien hyvän opetuksen ja sen myötä syntyneen nuorison laaja-alaisen osaamisen ansiota.
Useimpia opettajia yhdistää halu auttaa muita ihmisiä uuden tiedon ja oman elämän rakentamisessa. Maailman opettajat työskentelevät kuitenkin hyvin erilaisissa olosuhteissa. Sambiassa opettajan luokassa saattaa olla yli sata oppilasta. Kyproksella opettajat nauttivat suhteellisesti muita maailman opettajia parempaa palkkaa. Yhdysvalloissa opettajilla on suurin opetusvelvollisuus. Palestiinassa opettajat ovat olleet yli puoli vuotta vailla ansaitsemaansa palkkaa. Suomalaiset opettajat erottuvat maailman kollegoistaan ainakin yhdessä mielessä: meillä opettajien koulutus on kansainvälisesti huippuluokkaa.
Laadukkaan koulutuksen perusta on hyvät ja osaavat opettajat. Koulutuspolitiikan laatijat ja uudistusten toteuttajat unohtavat toisinaan opettajan merkityksen toivottujen päämäärien saavuttamisessa. Opetussuunnitelmien ja koulurakennusten parantaminen ei riitä, jos opetuksen ja oppimisen kouluissa odotetaan paranevan. Valitettavan monessa eri puolilla maailmaa meneillään olevassa koulutuksen kehittämishankkeessa opettajan rooli jää liian vähälle huomiolle. Tällaisissa pyrkimyksissä opettaja on usein opetusteknikko, jonka luova osaaminen tukehtuu standardien tavoitteluun ja testeihin valmistautumiseen.
Suomalaisen opettajan ammattitaitoa arvostetaan korkealle ja opettajiin luotetaan erityisesti opettajuuden tieteellisen perustan takia. Moni uskoo, että hyvän suomalaisen opettamisen salaisuus piilee vallankumouksellisissa opettajissa ja postmodernissa didaktiikassa. Konstruktivistisen koulutuksen yhteydessä on joskus ehdotettu, että hyvä opettaja on sellainen, joka tekee itsensä opetustilanteessa tarpeettomaksi. Taisin kuulla tämän saman neuvon aikanaan opettajaksi opiskellessani. Onneksi meillä ei ole tätä ideaa kuitenkaan kirjaimellisesti toteutettu. Käytännössä totuus taitaa nimittäin olla juuri päinvastainen: hyvän oppimisen edellytyksenä on opettajan viisas johtajuus oppilaiden oppimisen tukijana.
Professori Hannu Simola puhuu osuvasti pedagogisesta konservatismista etsiessään suomalaisen koulutuksen hyvän laadun salaisuutta. Hyvä opettaja uskaltaa opettaa kuten aina ennenkin. Hyvä opettaja osaa myös ottaa riskejä ja kokeilla luovia tapoja ohjata oppilaitaan oppimaan. Hyvälle suomalaiselle opettajalle on tyypillistä perinteisen pedagogiikan ja tieteellisesti perustellun kokeilevan opettamisen älykäs yhdistäminen. Suomalaiset opettajat ovat ammatillisesti itsenäisempiä ja vapaampia toteuttamaan opetusta parhaaksi katsomallaan tavalla kuin kollegansa muualla. Tämä on yksi suomalaisen koulutuksen uusiutuva älyllinen voimavara.
Tällä viikolla vietettävä Maailman opettajien päivä muistuttaa meitä siitä, että koulutuksen laatu riippuu ratkaisevasti hyvistä opettajista. Vuosikymmeniä jatkuneet ponnistelut koulutukseen osallistumisen lisäämiseksi ovat tuottamassa hiljalleen tulosta. Nyt on tullut sellaisten toimenpiteiden aika, jotka parantavat opettajien tietoja, taitoja ja pedagogista osaamista. Kehitysmaiden koulutuksen kehittämisessä ollaan monessa maassa painottamassa aikaisempaa voimakkaammin koulutuksen laatua ja erityisesti hyvien opettajien merkitystä. Laadun parantaminen on kuitenkin tunnetusti paljon monimutkaisempaa kuin määrän kasvattaminen.
Juhli tätä sinulle omistettua lokakuun viidettä päivää, suomalainen opettaja! Tänään eri puolilla maailmaa opettajia palkitaan ja muistetaan. Mutta pysähdy myös hetkeksi pohtimaan miljoonia kollegoitasi, jotka opettavat ja elävät kurjemmissa olosuhteissa kuin sinä. Muistuta päättäjiä siitä, että koulutuksen hyvän laadun ylläpitäminen edellyttää opettajakunnan ammatillisen osaamisen jatkuvaa kehittämistä niin meillä kuin muualla. Tervehdys tänä päivänä opettaja Isä-Kaille, joka antoi minulle aikanaan esikipinän haluta pedagogiksi. Ja sinulle Kaisa, joka et ole elämän paatoksessa antanut koskaan periksi.